Dagwaarde Auto Opvragen

Elke auto vertegenwoordigt op elk moment een bepaalde waarde in Euro’s, deze waarde noemt men de dagwaarde. Deze wijkt in de regel af van de  werkelijke waarde van het voertuig en ook van de vraagprijs. Het is natuurlijk niet gemakkelijk als particulier om de  dagwaarde goed in te schatten. Daarom kan het handig zijn om die waarde gewoon te kunnen opvragen. Dit is dan ook goed mogelijk via een check. Wel is het dan van belang om goed te weten welke berekeningen hierbij komen kijken en waar je als consument op moet letten. De benodigde informatie is hier te vinden, zodat je voortaan veel beter met je auto en de waarde hiervan kunt omspringen. De volgende zaken zijn van belang om te weten.

Klassiekers houden hun waarde

Wat is de waarde?

Of je nu een auto in bezit hebt, of er juist één wilt kopen, het is altijd handig om de waarde te weten. Wanneer je je huidige auto wilt verkopen, dan wil je immers niet te weinig ervoor krijgen. In dat geval is het dus heel belangrijk om te weten wat de dagwaarde van je auto is. Dit geldt ook als je juist een auto wilt kopen. Bij de aankoop van een geheel nieuwe auto kan je natuurlijk gewoon naar het prijskaartje bij de dealer kijken of naar de vraagprijs van vergelijkbare tweedehands auto’s via bijvoorbeeld MarktplaatsDe dagwaarde kennen helpt je dan bij de waardebepaling van het voertuig omdat je kunt vergelijken.

Hoe wordt de waarde bepaald?

Je vraagt je waarschijnlijk ook af hoe deze waarde van een voertuig dan bepaald wordt. Het is dan ook goed om te weten welke factoren hier invloed op hebben. Uiteindelijk is dit niet heel lastig. De belangrijkste factor die van invloed is op de waarde van de auto is het spel van vraag en aanbod. Hoe meer vraag er naar een auto is en hoe beperkter het aanbod is dat ertegenover staat, hoe hoger de waarde van het voertuig zal zijn. Al is dit natuurlijk niet het enige dat meespeelt wanneer je de waarde van een auto gaat bepalen.

Leeftijd

Ook belangrijk als je de dagwaarde van je auto wilt opvragen is dat de staat van de auto een belangrijke rol speelt. In de eerste plaats gaat het om de leeftijd van de auto. Uit welk bouwjaar komt het voertuig? Dit moet ook deels worden gekoppeld aan de kilometerstand die op de teller staat. Twee auto’s uit hetzelfde bouwjaar kunnen immers wel heel verschillend in waarde zijn doordat de hoeveelheid gereden kilometers flink van elkaar verschilt. Dit heeft een sterke invloed op de uiteindelijke dagwaarde van de auto die je mag verwachten wanneer je deze wilt kopen of juist wilt verkopen.

De staat

Ook de staat waarin de auto verkeert zal meespelen bij het bepalen van de waarde. Je zal merken dat wanneer je de dagwaarde gaat opvragen in ieder geval het onderhoudsverleden van invloed zal zijn. Wanneer je bij een occasiondealer gaat kopen, dan zal ook de waarde beïnvloed worden door de uiterlijke staat van de auto. Zijn er veel krasjes en deukjes, dan gaat de prijs omlaag. Dit is ook iets waar je zelf over kunt onderhandelen. Wanneer je de dagwaarde gaat opvragen via een service, dan zal dit meestal net iets minder zwaar wegen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder belangrijk om mee te nemen.

Het verleden

Ook heel belangrijk om te weten is het autoverleden. Hier zal je vooral achter kunnen komen door de dagwaarde op te vragen. Je kunt aan de buitenzijde van een auto soms totaal niet zien dat het een opgeknapte auto betreft waar al eens een flink ongeluk mee gebeurd is. Het is dan een auto die flinke schade heeft geleden, maar die weer in goede staat is teruggebracht. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de prijs die hiervoor gevraagd kan worden. Dit is dus ook een reden waarom het opvragen van de dagwaarde een belangrijke factor in het geheel speelt.

De uiteindelijke waarde

Wanneer je de dagwaarde opvragen gaat, dan zal de uiteindelijke waarde op al deze factoren gebaseerd zijn. Die factoren worden bovendien samengevoegd met de RDW-gegevens die van de auto beschikbaar zijn. Uiteindelijk kan aan de hand van al die punten een berekening op de waarde van de auto worden losgelaten. Dit kan je dan ook het best niet zelf proberen te doen. Dat hoeft ook niet want er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt laten doen. Daardoor kan het je heel gemakkelijk worden gemaakt om snel te achterhalen wat nu eigenlijk de precieze waarde van de auto is.

De verzekeraar

Er zijn verschillende manieren waarop je achter de dagwaarde kunt komen. De eerste manier is door de waarde die de verzekeraar hanteert als uitgangspunt te nemen. De verzekeraar bepaalt aan de hand van de genoemde factoren hoeveel het je zou kosten om een vergelijkbare auto te kopen wanneer dit nodig zou zijn. Je kunt dit dus als een goede manier zien om de dagwaarde op te vragen. Aan de andere kant zit hier wel een nadeel aan. De verzekeraar kijkt net iets anders naar de waarde dan jij als consument. Daardoor zal deze altijd net iets lager uitvallen dan je wenst.

Een expert

Een andere optie is een expert inschakelen. Wanneer je een auto gaat bekijken die je wilt kopen, of wanneer je je eigen auto te koop gaat aanbieden laat je dan eerst iemand die actief is in deze branche ernaar kijken. Die kan dan al snel aan de hand van de ervaring die als expert is opgedaan bepalen wat de auto waard zou moeten zijn. Dit kan ook een hele goede manier zijn om de dagwaarde op te vragen. Natuurlijk is het dan wel zo dat je een expert moet kennen om deze te vragen. Dit kan bovendien kosten met zich meebrengen.

Internet

Uiteindelijk is de gemakkelijkste manier om snel een goede en eerlijke indicatie te krijgen van de kosten waar je mee te maken krijgt of de prijs die je kunt vragen een berekening via een tool op internet maken. Wanneer je de dagwaarde opvragen wilt, dan zal je heel gemakkelijk via een aantal goede en betrouwbare aanbieders aan de hand van bijvoorbeeld het kenteken van de auto binnen enkele seconden de mogelijke prijs in beeld kunnen krijgen. Op die manier heb je dus heel snel een goed beeld van wat de mogelijkheden zijn. Deze methode wordt het meest gebruikt door particulieren.

Eigen inzicht

Het is slim om via een tool op internet de dagwaarde op te vragen om zo een beeld te vormen. Daarna kan je er zelf mee verder gaan. Je kunt natuurlijk de dagwaarde negeren en een hoger bedrag vragen wanneer je wilt verkopen. Je kunt ook proberen een hogere prijs te vragen wanneer je je auto inruilt bij een dealer. Bedenk je dan wel dat de dagwaarde opvragen voor anderen net zo gemakkelijk is als voor jou. Het is dus vooral heel verstandig te noemen om hier gewoon op een goede manier mee om te gaan en de berekeningen die je met de tools kunt doen heel serieus te nemen.