Kenteken Overschrijven

Een kenteken overschrijven is een vast onderdeel van het kopen van een auto. Hiermee wordt vastgelegd dat jij nu de bezitter van de auto bent. Het is dus van belang dat dit op de juiste wijze gebeurt.

De meeste particulieren kopen niet zo heel vaak een nieuwe auto of motor, waardoor het ook niet zo vreemd  is dat er vaak niet voldoende kennis is van de manier waarop een overschrijving moet gebeuren en van de reden waarom dit moet gebeuren. Hierbeneden vind je in het kort een stappenplan die het overschijven van een kenteken beschrijft, daaronder een uitgebreide  post die je helpt verdiepen in de handelingen die erbij komen kijken. Zo weet je direct wat je allemaal wel en niet moet doen en waarop je moet letten.

Overigens adviseren we om voor aankoop van een tweedehands auto of motor een kenteken check te doen om zo de schadegeschiedenis van het voertuig op te vragen. Ook krijgt u informatie over de vorige eigenaren, kilometerstand controle en WOK status van het voertuig.

Kenteken Overschrijven in het Kort:

Stappenplan kenteken overschrijven:

  • Stap 1: controleer of het kentekenbewijs compleet is en neem een geldig paspoort of identiteitsbewijs mee
  • Stap 2: laat de auto overschrijven bij een Postkantoor, Kentekenloket of RDW
  • Stap 3: Overhandig het vrijwaringsbewijs aan de verkoper en bewaar zelf deel een van de nieuwe tenaamstellingscode goed
  • Stap 4: sluit direct een autoverzekering af

Kentekencard Overschrijven

Verschillende manieren

Een kenteken overschrijven kan op verschillende manieren. Belangrijk om te weten dat het niet draait om het kiezen van de juiste manier, maar om het koppelen van de juiste manier aan de soort aankoop die is gedaan. Bij een geheel nieuwe auto moet de overschrijving bijvoorbeeld heel anders worden aangepakt dan wanneer de auto als consument van een andere particulier wordt gekocht. Dit is al direct een belangrijk verschil waar je goed op moet letten. Ook het kopen van een rechtspersoon of een door de RDW erkend bedrijf als verkopers brengen een andere manier van overschrijven met zich mee.

De verkoper


Wat in alle gevallen belangrijk is, is dat je bij de verkoper benadrukt dat het kentekenbewijs dat geleverd wordt compleet moet zijn. Dit is belangrijk want je hebt dit nodig om de auto op jouw naam te zetten. Er is namelijk niemand anders die dit kan doen. Dit is een klus die je zelf zal moeten doen. Daarom is het ook zo belangrijk om de verschillende soorten verkopers te onderscheiden. Bij de ene partij zal het gemakkelijker zijn om een compleet bewijs te krijgen dan bij de andere. Het overschrijven zelf zal vaak veel op elkaar blijken te lijken.

Waar overschrijven?


Ook niet onbelangrijk om te weten is natuurlijk waar je een kenteken overschrijven kunt. Hiervoor zijn drie verschillende plekken aangewezen. Dit kan bij een kentekenlokethet postkantoor, bij een keuringsstation of één van de drie RDW-balies in Zoetermeer, Den Bosch of Veendam. Er is wel nog een andere, gemakkelijke methode om dit te verzorgen. De overschrijving kan tegenwoordig immers ook gewoon via internet worden verzorgd middels je DigID. Op die manier kan je heel gemakkelijk de tenaamstelling laten veranderen van de oude bezitter naar de nieuwe bezitter. Dit regel je gewoon via de website van de RDW om dit snel gedaan te kunnen krijgen.

Wat heb je nodig?


Om een kenteken te kunnen overschrijven heb je een aantal dingen nodig. Allereerst is dat zoals gezegd het originele kentekenbewijs, deel IB. Daarnaast is ook het overschrijvingsbewijs van belang. Ook kan het tegenwoordig gaan om een zogenaamde kentekencard en een tenaamstellingscode die er los bijgeleverd wordt. Ook is het natuurlijk belangrijk om een geldig legitimatiebewijs erbij te hebben om te kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een nieuwe eigenaar van het voertuig. Dit geldt zowel wanneer de overschrijving ergens ter plekke wordt gedaan als wanneer dit via internet wordt verzorgd. Let hier dus goed op

Tenaamstellingsverslag


De genoemde handelingen zijn allemaal vrij gemakkelijk om te doen waardoor het overschrijven van het kenteken ook snel geregeld zal zijn. De medewerker van de balie deelt daarna een tenaamstellingsverslag uit. Dit is vaak in de vorm van een soort kassabon. Hier staat onder andere de tenaamstellingscode op. Om die reden is het ook belangrijk om deze bon te bewaren of de code over te schrijven. Op die manier kan deze niet kwijtraken indien deze op een later moment nog eens nodig is. Tegenwoordig wordt de code ook, indien van toepassing direct naar de berichtenbox op mijnoverheid.nl gestuurd wanneer je er een berichtenbox hebt aangemaakt als consument.

Vrijwaringsbewijs


Niet alleen is het kentekenbewijs van belang omdat dit op naam is gezet.  Naast het zogenaamde “verslag van de tenaamstelling” wordt ook een zogenaamd vrijwaringsbewijs uitgegeven. Hiermee heb je bewijs in handen dat de auto alleen nog op jouw naam staat en niet langer op naam van de vorige eigenaar. Dit is vooral een belangrijk bewijs voor de verkopende partij want het stelt hem in staat om aan te tonen dat deze niet langer de eigenaar van de betreffende auto is. Dit kan in sommige situaties heel belangrijk zijn.

Tweede deel


Wanneer een auto overgeschreven is ontvang je de volgende dag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode
. Dit sluit aan op de code die op de kassabon van het tenaamstellingsverslag stond. De code wordt alleen niet verstrekt wanneer de auto van een leasemaatschappij is. In dat geval gelden andere regels die vooral op de leasemaatschappij van toepassing zijn. Dit betekent dus ook dat hier niet direct een zorg om gemaakt hoeft te worden. Dit is natuurlijk ook belangrijk om te weten. Vooral wanneer er op korte termijn een nieuwe auto van de zaak zal worden geleverd.

Nieuwe Audi a4 Kenteken overschrijven

 

Goed om te weten


Het is goed om te weten dat een kenteken overschrijven alleen door u zelf gedaan kan worden. Dat de tocht naar één van de plekken waar dit kan of de online handelingen die gedaan moeten worden echt zelf moeten worden uitgevoerd. De enige manier waarop dit anders kan worden aangepakt is wanneer de auto op naam van een rechtspersoon moet worden gezet. In dat geval kan hier door middel van een eenmalige machtiging voor worden gezorgd. De machtiging is dan bestemd voor een persoon die de auto op naam van de rechtspersoon mag gaan zetten om dit te regelen.

Kosten Kenteken Overschrijven


Aan een kenteken overschrijven zijn wel enkele kosten verbonden, maar deze kosten zijn niet hoog. Voor een bedrag van €10,10 is alles te regelen. In die prijs zitten alle zaken zoals die hier beschreven zijn dan inbegrepen. Wel moet je weten dat je minimaal 18 jaar of ouder moet zijn en dat je ingeschreven moet staan bij een gemeente in de Basisregistratie Personen, ook wel bekend als de BRP. Wanneer dit het geval is, dan hoeft niets in de weg te staan om snel de auto te kunnen overschrijven voor een laag bedrag.

Direct bij een voertuigbedrijf

Een voordeel van het kopen van een nieuwe auto bij een voertuigbedrijf of dealer is dat het kenteken overschrijven veel sneller gedaan kan worden. In veel gevallen is het het bedrijf door de RDW erkend is. In dat geval is er de bevoegdheid om direct ter plekke de overschrijving te verzorgen. Alle zaken zoals die hierboven beschreven zijn kunnen dan ter plekke bij het bedrijf worden gedaan waardoor direct na aankoop alles al in orde is. Dit maakt het een flink stuk gemakkelijker om snel alles geregeld te hebben.  RDW erkende bedrijven zijn te herkennen aan de RDW-sticker op de ruit.

Goed opletten

Het is van belang om goed op te letten bij het overschrijven van een kenteken. De meeste zaken zijn heel simpel en snel te regelen, maar een foutje kan funest zijn. Zorg er dus voor dat u zelf goed alert te blijft en blijf waakzaam dat alle stappen direct doorlopen worden. Daarna kunt u zonder zorgen de openbare weg op gaan om van uw nieuwe auto te genieten.

Hou er rekening mee dat u binnen Nederland maar beperkt de openbare weg op mag zonder kentekenbewijs, namelijk alleen wanneer het kentekenbewijs nog onderweg is, maar de zaken wel al geregeld zijn. In het buitenland mag je zelfs in het geheel niet op de openbare weg zonder een geldig kentekenbewijs te kunnen overleggen.