Kentekenbewijs Overschrijven

Kentekenbewijs overschrijven

Op het moment dat u uw voertuig hebt verkocht is het tijd om het voertuig over te schrijven op naam van de koper, de persoonlijke gegevens op deel 1B zal in dat geval worden veranderd naar de gegevens van de koper van het voertuig.

Op het moment dat u uw voertuig over wilt gaan schrijven, samen met de koper, dient u minimaal deel 1B en het overschrijvingsbewijs mee te nemen, het is echter aan te raden alle delen mee te nemen, mocht het postkantoor deze nodig hebben.

Het overschrijven van een voertuig kan tegenwoordig online bij het RDW (na betaling van een bepaald bedrag, dit is afhankelijk van het soort voertuig) of bij elk PostNL postkantoor. De meeste mensen kiezen er nog steeds voor om overschrijvingen van voertuigen bij het postkantoor te regelen, aangezien zowel de verkoper als de verkoper hierbij aanwezig kan zijn.

Overschrijven kentekenbewijs

Op het postkantoor dient de nieuwe koper het rijbewijs te tonen (afhankelijk van het soort voertuig welk rijbewijs hiervoor verplicht is), de medewerker van het postkantoor zal vervolgens de gegevens van de koper in de computer zetten en een nieuwe print maken van deel 1B van het kentekenbewijs.

Door het oude 1B kentekenbewijs zal een streep worden gezet, samen met het vrijwaringbewijs zal deze aan de verkopende partij worden gegeven, deze dient het vrijwaringbewijs goed te bewaren, hiermee kan deze namelijk aantonen dat het voertuig niet langer in zijn of haar bezit is. Nadat de medewerker van het postkantoor het nieuwe deel 1B heeft uitgeprint is de verkopende partij niet langer in het bezit van het voertuig, de koper is vanaf dat moment verplicht een de juridische verplichtingen zoals een minimale WA autoverzekering en het betalen van wegenbelasting te voldoen.

De koper kan er ook voor kiezen om het voertuig meteen voor een jaar te schorsen, in dat geval zal de verzekeringsplicht minimaal een jaar worden uitgesteld. Tevens adviseren we om voor de aankoop een Kentekencheck RDW te doen.