Kosten Overschrijven Kenteken

Kosten overschrijven kenteken

Je hebt zojuist een auto gekocht van iemand, maar nu moet die nog op jouw naam komen te staan. Hoe werkt dit en wat gaat dit kosten? Het over laten schrijven van een kenteken kun je doen op een aantal verschillende plekken; een kentekenloket, dit is vaak een postkantoor, een RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie. Via internet kun je makkelijk bekijken welke locatie voor jou in aanmerking komt.  Vervolgens heb je van de oude eigenaar een aantal zaken nodig. Als de oude eigenaar nog de oude papieren heeft, dan heb je het tenaamstellingsbewijs nodig en het overschrijvingsbewijs. Dit zijn de delen IB en II. Als de oude eigenaar al het nieuwe bewijs heeft, dan heb je het kentekenbewijs op creditcard formaat nodig, oftewel de kentekenkaart, samen met de tenaamstellingscode.

Tenaamstellingsverslag en vrijwaringsbewijs

Nadat je het kenteken hebt gecontroleerd, onderhandeld over de vraagprijs en verolgens een overeenkomst hebt getekend met de verkoper van het voertuig bezoek je samen het kentekenloket. Vervolgens zet de baliemedewerker de auto op je naam. Hierna krijg je een tenaamstellingsverslag waarin de eerste vier cijfers staan van jouw eigen tenaamstellingscode. Deze code heb je weer nodig als je de auto weer wilt verkopen, inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. De gehele code bestaat uit negen cijfers, dus je mist nog een deel. Deze krijg je met de post thuisgestuurd, samen met je nieuwe kentekenkaart (op creditcard formaat).  Naast deze code krijg je ook een vrijwaringsbewijs. Deze is voor de oude eigenaar, zodat deze een bewijs heeft dat het voertuig niet meer op zijn of haar naam staat en diegene dus niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.

 

Geld
De Kosten voor het overschrijven vallen mee

Als je het kenteken net hebt laten overschrijven, heb je de kentekenkaart nog niet meteen in handen. In dat geval mag je wel gewoon op de openbare weg rijden met het voertuig, omdat de politie direct inzage heeft in het kentekenregister en deze daarom kan zien dat het voertuig aan jou toebehoort. Veertien dagen na overschrijving, is het wel verplicht de kentekenkaart altijd mee te nemen als je onderweg bent met het betreffende voertuig.

 

Identiteitsgegevens

Let op dat als je een voertuig wilt laten overschrijven op jouw naam, je wel een legitimatiebewijs mee moet nemen en je ouder moet zijn dan achttien jaar, tenzij het een brommer of een scooter betreft. In dit geval is de minimumleeftijd zestien jaar. Bij het overschrijven van een kenteken komen ook kosten kijken. De kosten voor een tenaamstelling bedragen €9,83. Dit is inclusief het thuisbezorgd krijgen van de kentekenkaart en de tenaamstellingscode. Het kan natuurlijk zijn dat de verkoper of jijzelf de tenaamstellingscode en/of de kentekenkaart is kwijtgeraakt. In dit geval moet degene die op dat moment de eigenaar van het voertuig is, deze opnieuw aanvragen. Voor enkel de tenaamstellingscode wordt €15,00 gerekend. Ben je zowel de code als de kentekenkaart kwijt, dan kost dit €31,50.  De kosten voor het overschrijven van een kenteken zijn dus niet heel hoog, tenzij je iets bent kwijtgeraakt. In dat geval kunnen de kosten behoorlijk oplopen.