Voertuiggegevens Opvragen via RDW Kenteken Check

Of het nu de eigen auto of motor betreft, of de bedrijfswagen van een ander, de voertuig gegevens opvragen via de RDW Kentekencheck kan altijd van belang zijn. Het is dus altijd goed om te weten hoe je dit op een gemakkelijke manier kunt doen. Op die manier kun je jezelf goed op de hoogte brengen van allerlei zaken en via het kenteken heel veel details te weten komen over een auto of motor.

Het opvragen van voertuiggegevens kan bijvoorbeeld belangrijk zijn wanneer je een auto op het oog hebt om te kopen. Daarnaast zijn er ook nog andere situaties waarin dit van belang kan zijn. Daarom kan de volgende informatie je goed van pas komen.

De RDW Registreert

RDW Logo

De beste plek om alle gegevens te vinden die betrekking hebben op de auto waar het voor jou om gaat, is de Rijksdienst voor het Wegverkeer, ook wel bekend als de RDW. Bij deze instantie kun je ook terecht om je kenteken te overschrijven na aankoop van een voertuig. Via de RDW kun je heel gemakkelijk op basis van een kenteken allerlei voertuig gerelateerde zaken achterhalen. In de database van deze dienst zijn  alle gegevens van alle voertuigen die in Nederland op de weg zijn opgeslagen.

De vriendelijke webinterface van kentekencheck.info maakt de RDW data inzichtelijk en vormt een toegankelijke informatiebron waar je heel veel nuttige informatie kunt opvragen. Dit kan om technische details details gaan zoals het aantal deuren, de kleur, het gewicht van de auto en het bouwjaar. Maar je kunt ook zien of de auto gestolen is, kun je de dagwaarde opvragen, en zien wanneer de auto op APK keuring moet en wanneer de auto voor het laatst van eigenaar is verwisseld. Zo krijg je een  compleet beeld van de betreffende auto.

Kentekenregister

De informatie over de auto’s wordt centraal opgeslagen in het zogenaamde kentekenregister van de RDW (een grote database met auto gegevens). Dit  register is openbaar en kan door iedereen worden ingezien. Een groot voordeel is dat de informatie uit de RDW database altijd actueel is. Alle gegevens die over de betreffende auto’s verzameld zijn, worden direct in de database opgeslagen, zodat je er als consument direct ook zicht op hebt. Wanneer bijvoorbeeld de auto wordt overgeschreven van de ene eigenaar naar de andere, dan zal dit direct in deze database zichtbaar zijn. Ook APK meldingen zijn vrijwel direct op te vragen via de database.

De informatie

Voertuig gegevens opvragen kan om allerlei redenen. Zoals gezegd kan het bijvoorbeeld zijn dat je alleen maar wilt weten van welk bouwjaar een bepaalde auto is. Het kan ook zijn dat je de betreffende auto misschien wilt kopen. Dan wil je een aantal andere zaken wel graag weten. Hoe het gesteld is met de APK bijvoorbeeld, of wat de schadehistorie is van het voertuig. Daarnaast kun je opvragen of de auto niet gestolen is of ooit als gestolen is opgegeven. Zelfs de geschiedenis waar het gaat om ongelukken kan hier in grote mate worden gevonden. Als je de voertuig gegevens opvraagt krijg je dus een heel compleet beeld van de auto, motor of bedrijfswagen.

Andere bronnen

Het is goed om te weten dat naast de database van de RDW ook andere bronnen zijn die voertuig informatie weergeven. Er zijn online allerlei data sources te vinden die ervoor zorgen dat je aan de informatie komt die je wilt weten. Dit komt omdat de RDW een bepaalde mate van privacy van de voertuigeigenaren blijft respecteren. Dit is bij de andere bronnen niet altijd hetzelfde. Wie dus nog meer wil weten, kan dan op geprivatiseerde kenteken check sites terecht. Daarbij moet u weten dat info die de RDW verstrekt geheel gratis en direct verkrijgbaar is. Bij de geprivatiseerde aanbieders  is dit niet altijd het geval en moet er vaak betaald worden voor bepaalde informatie.

Ook de tellestand kunt u controleren door voetuig gegevens op te vragen
Controleer de kilometerstand via de RDW NAP Kenteken Check

Snel Inzicht in voertuiggegevens

Voertuig gegevens opvragen is vooral interessant om een snel beeld van een bepaalde auto of bedrijfswagen te krijgen. De informatie die door de RDW gratis wordt verstrekt is daar over het algemeen al voldoende voor. Hieruit is direct op te maken met wat voor soort auto er gewerkt wordt en welke zaken er allemaal wel of niet aan kloppen. Ga je over tot aankoop van het voertuig? Koop dan een uitgebreid voertuigrapport. Daarmee sta je dus ook direct sterk wanneer je de auto bijvoorbeeld zou willen kopen of tijdens de prijsonderhandelingen met de huidige eigenaar van het voertuig.

Wat kun je ermee doen?

Voertuig gegevens opvragen doe je natuurlijk met een reden. In de meeste gevallen is die reden het bepalen of je een auto wel of niet definitief wilt kopen en of de prijs die ervoor gevraagd wordt realistisch te noemen is. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom de RDW de NAP Check dienst in het leven heeft geroepen. Hiermee kunnen particulieren zelf controleren of de kilometerstand die de verkoper opgeeft wel accuraat is. Ook kan bijvoorbeeld in de database worden gezien of een auto gestolen is. Je wilt natuurlijk niet zonder dat je dit wist als heler te boek komen te staan.

Alleen voertuig gegevens worden getoond

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de gegevens die in de database te vinden zijn alleen betrekking hebben op het voertuig. Er zijn dus geen gegevens over de persoon die de auto in het bezit heeft te vinden. Persoonsgegevens zijn afgeschermd omdat dit natuurlijk met privacy te maken heeft. Dit maakt de mogelijkheid om de gegevens die je in de database kunt vinden te misbruiken erg klein, want die mogelijkheid wordt niet geboden. Dit geeft zeker rust wanneer je bedenkt dat ook de gegevens over jouw auto erin opgenomen zijn.

Vorige eigenaren
Wat je wel kunt terugvinden in de database is informatie met betrekking tot de vorige eigenaren het gaat dan dus niet alleen om de persoon die nu de auto in het bezit heeft, maar ook van wie deze de auto heeft gekocht en of er daarvoor nog eventueel eigenaren zijn geweest. Hoe ouder de auto is, hoe groter deze kans immers is. Dit geeft wel een heel compleet beeld. Zeker ook wanneer dit gekoppeld kan worden aan de geschiedenis wat betreft ongelukken. Als dit al enkele eigenaren geleden is gebeurd, is het makkelijker om te stellen dat de auto dit goed aankon.

Handig
Voertuig gegevens opvragen moet je in de eerste plaats vooral zien als een handig hulpmiddel om de voertuig historie op te vragen. Je kunt er even net iets beter onderlegd een beslissing mee nemen. Doordat je meer weet over de auto is de keuze of de auto een goede koop is of niet dus ook een flink stuk gemakkelijker te maken. Daarom is de database van de RDW dus vooral als een handige tool te zien die je als consument kunt toepassen.