Kentekenbewijs

Om gebruik te kunnen maken van de openbare weg dient een voertuig te beschikken over een geldig kenteken in combinatie met een kentekenplaat dat op het voertuig moet worden bevestigd. Sommige voertuigen hebben twee kentekenplaten (bijvoorbeeld een auto, camper of vrachtwagen) en andere voertuigen hoeven maar één kentekenplaat te dragen (bijvoorbeeld bromfietsen, snorfietsen en motoren). Elk voertuig dat beschikt over een geldig kenteken heeft ook een kentekenbewijs gekregen van het RDW. Het RDW maakt deze kentekenbewijzen op, op het moment dat het voertuig wordt gekeurd voor het verkrijgen van een kenteken.

Kentekenbewijs

Kentekenbewijs De meeste nieuwe voertuigen zullen direct worden geleverd met kenteken en de bijbehorende kentekenbewijzen, dit is namelijk vaak inbegrepen bij het rijklaar maken van een voertuig. De kosten voor het laten keuren van een nieuw voertuig voor een kenteken zijn bij het RDW niet zo hoog in tegenstelling tot een tweedehands voertuig.

 

 

Een voertuig met een geldig kenteken heeft in totaal drie delen van het kentekenbewijs inclusief één of twee kentekenplaten.

Er zijn drie kentekenbewijzen, namelijk deel 1A, deel 1B en het overschrijvingsbewijs. Op deel 1A staan de voertuiggegevens van het voertuig, denk hierbij bijvoorbeeld aan het merk, het model, het kenteken, de meldcode, de locatie van het chassisnummer, het soort voertuig, het soort auto (bedrijfsauto of personenauto), het aantal deuren van het voertuig (indien van toepassing), de kleur van het voertuig, het aantal cilinders van het voertuig, de massa van een ledig en rijklaar voertuig, het soort brandstof, de wielbasis van het voertuig, bouwjaar van het voertuig en datum van de eerste afgifte van het kentekenbewijs in Nederland. Daarnaast staan er ook eventuele bijzonderheden onder het kopje ‘bijzonderheden’, vaak staat hier bij oudere voertuigen dat het voertuig eerder in gebruik genomen is dan op het kenteken vermeld, dit komt door de kentekenverplichting die pas later is gekomen.

Naast deel 1A heeft een voertuig met een geldig kenteken ook deel 1B als kentekenbewijs, op dit bewijs staan de persoonlijke gegevens van de eigenaar van het voertuig. Als u een nieuw voertuig koopt dient u dit bewijs mee te nemen naar het postkantoor, deze zal vervolgens uw gegevens van uw rijbewijs overtypen en een nieuwe uitdraai van deel 1B maken met daarop uw gegevens, vanaf dat moment bent u volgens het register van het RDW eigenaar van het voertuig.

De medewerker van het postkantoor zal vervolgens een stempel of kruis zetten op het oude deel 1B en zal deze samen met het vrijwaringbewijs aan de oude eigenaar geven, deze kan hiermee aantonen dat het voertuig niet langer op zijn of haar naam staat en dat het voertuig reedsl op de naam van iemand anders is gezet. Vanaf dat moment mag de verkoper ook de verzekering van het voertuig opzeggen, u bent vanaf dat moment verplicht om het voertuig minimaal met een WA verzekering te verzekeren.

U hoeft het voertuig niet direct na het overschrijven met het kentekenbewijs te verzekeren, u hebt hiervoor enkele dagen (deze hebt u vaak sowieso nodig aangezien het verwerken van een nieuwe verzekering vaak ook enkele dagen in beslag neemt), mocht u uw voertuig nog niet willen verzekeren, dan kunt u het voertuig bij het postkantoor meteen schorsen. U betaalt voor het schorsen van uw voertuig elk jaar een bepaald bedrag (dit is afhankelijk van het soort voertuig) en kunt daardoor onder uw verzekeringsverplichting uitkomen. Na een jaar kunt u ervoor kiezen de schorsing van het voertuig te verlengen of het voertuig te verzekeren, daarnaast kunt u ook gedurende de schorsing elk moment de auto verzekeren zodat u hiermee kunt gaan rijden.

Als laatste kentekenbewijs hebt u ook een overschrijvingsbewijs, dit bewijs dient u heel goed en veilig te bewaren (bij voorkeur in een goed afgesloten kluis), met dit bewijs kunt u het voertuig namelijk overschrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. Iemand die het overschrijvingsbewijs in combinatie met deel 1A en deel 1B in handen krijgt kan het voertuig zonder uw weten overschrijven, het is daarom van belang dit kentekenbewijs goed en veilig te bewaren en niet bij uw overige kentekenbewijzen te voegen. Mocht u onverhoopt een kentekenbewijs verloren zijn, dan kunt u een nieuwe aanvragen.

Op het moment dat u uw voertuig wilt verkopen kunt u samen met de koper naar het postkantoor gaan met kentekenbewijzen deel 1A, 1B en het overschrijvingsbewijs waarna het voertuig op naam gezet kan worden van de nieuwe eigenaar, ook de nieuwe eigenaar zal een overschrijvingsbewijs krijgen waarmee deze het voertuig meteen weer over kan schrijven mocht hij of zij deze weer willen verkopen.

Als u uw voertuig verkoopt is het verstandig om samen met de nieuwe koper naar het postkantoor te gaan en de koper eerst te laten betalen, op het moment dat het voertuig is overgeschreven en u hebt nog niet betaald gekregen heeft de nieuwe koper het juridische recht om het voertuig mee te nemen, in dat geval krijgt u wellicht niet betaald.

Sommige mensen kiezen er ook voor om de kentekenbewijzen aan de nieuwe koper mee te geven zodat deze het kan overschrijven en deze later naar u op kan sturen, het is sterk af te raden de verkoper alle delen van het kentekenbewijs mee te geven. Daarnaast is het ook niet verstandig het voertuig mee te geven voordat het is overgeschreven op de naam van de koper, op het moment dat deze onverzekerd gaat rijden met het voertuig of een ongeluk maakt bent u nog steeds volledig verantwoordelijk (tenslotte staan uw gegevens nog op deel 1B van het kentekenbewijs en dus ook in het register van het RDW). De gegevens zoals deze op de kentekenbewijzen staan kunnen ook worden opgevraagd door het RDW en andere mensen die op basis van uw kentekennummer een online kenteken check doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *