APK punten opvragen via Kentekencheck


De APK keuring is een essentieel onderdeel van het bezitten en gebruiken van een auto in Nederland. Iedereen die een auto bezit moet deze algemene periodieke keuring ondergaan. Tenminste, de auto die zij bezitten moet verplicht APK gekeurd worden. De keuring bestaat uit een reeks van punten die betrekking hebben op veiligheid en milieu die moet worden bekeken. Wanneer alle APK punten in orde zijn wordt de auto goedgekeurd en kan er weer voor een bepaalde periode, tot de volgende keuring, mee worden gereden op de openbare weg. De auto kan ook afgekeurd worden om een bepaalde reden. Het is daarom interessant om een APK Kenteken Check te doen als  je een auto op het oog hebt.

Een auto kopen

Wanneer je een auto of een aanhanger wilt kopen van een andere particulier, of een occasion bij een dealer of autohandelaar, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk informatie over het voertuig te weten komen. Zo wil je bijvoorbeeld weten of de auto niet gestolen is en of deze niet eens bij een ongeluk betrokken is geweest. In dat opzicht wil je natuurlijk ook weten of de auto wel volledig veilig is en geen WOK Status heeft. Dat betekent dus ook dat de auto niet APK afgekeurd moet zijn geweest omdat er punten waren die niet op orde waren. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke punten om te controleren, om die reden is er de Kenteken Check.

De RDW Kentekencheck

De beste manier om te controleren hoe een auto door de jaren heen op de APK punten gescoord heeft, is door een RDW kentekencheck uit te voeren om RDW Data op te vragen. via kentekencheck.info,  onze site of de check van RDW Ovi. Hiermee kun je op basis van het kenteken van de auto informatie opvragen over de historie van de auto, bedrijfswagen of motorfiets. Een goed voorbeeld van zo’n bron is de database van de RDW, de Rijksdienst van het Wegvervoer. Aan de hand van de gegevens die de RDW opslaat in haar database kun je een accuraat beeld vormen van wat het voertuig heeft meegemaakt door de jaren heen.  Het helder hebben van de voertuiggegevens , APK Status, en de voertuighistorie is erg belangrijk als je overweegt een voertuig te kopen.

Het belang van APK Keuring Check

De reden waarom het belangrijk is om niet alleen naar de APK vervaldatum en APK Keuring status te kijken, maar ook de  APK punten op te vragen is dat deze APK punten van groot belang zijn ivm. de veiligheid en milieuvriendelijkheid van het voertuig. De Punten waarop gecontroleerd wordt tijdens een APK keuring zijn allemaal essentiële onderdelen van de auto die een belangijke rol spelen in het veilig de weg op kunnen. Niet alleen voor de bestuurder zelf, maar ook voor andere weggebruikers.  Wanneer je een auto koopt, dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je deze kunt gebruiken zonder dat jou of iemand anders iets moet overkomen. Daarom adviseren wij een APK Punten Kenteken check te doen voordat je de auto aanschaft, zodat je inzicht in hebt in het verleden van het voertuig.

Kenteken Check APK punten
Via de Kentekencheck ziet u exact wat de APK Afkeur Punten waren van de APK keuring

APK Keurings Punten Check

Onderstaand een beknopt overzicht van alle APK Punten die gecontroleerd worden tijdens de check.

 • Algemeen: de auto moet deugdelijk zijn en mag geen olie lekken
 • Voorruit: Controle op ruitschade is toegestaan, heeft u krassen of een sterretjes dan bestaat de kans dat het voertuig wordt afgekeurd.
 • Vergrendeling:  deuren, motorkap en achterklep en scharnieren moeten functioneren en goed sluiten.
 • Spiegels: Dienen aanwezig te zijn en in goede staat te zijn
 • Wielophanging: De algehele ophanging dient in goede staat te zijn en mag geen speling hebben.
 • Verlichting: Alle verlichting moet werken en wordt gecontroleerd tijdens de APK keuring
 • Carrosserie:  wordt gecontroleerd op roest. Zeker bij oudere auto’s een belangrijk punt.
 • Remmen: De remmen en handrem van de auto worden met een speciale machine getest op deugdelijkheid.
 • Autogordels:   ze dienen compleet en onbeschadigd te zijn.
 • Kentekenregistratie: Kloppen alle autopapieren? Ook kilometerstand wordt gechecked. (NAP Database)
 • Stuurinrichting: wordt gecontroleerd op speling.
 • Uitlaat en uitlaatgassen: Uitlaatgassen worden gemeten en de uitlaat gecontroleerd op lekken.
 • Wielen en banden:  Autobanden worden gecontroleerd op beschadigingen en het profiel van uw banden wordt gemeten.
Kapotte Autospiegel
APK Punten Check : Kapotte Autospiegel is niet toegestaan

APK Afkeur Punten

De kans bestaat dat een auto in het verleden al eens afgekeurd is geweest. Indien dit zo is, dan wil je dan natuurlijk weten.  Je kunt dan bijvoorbeeld nagaan wat de reden was. Zit er een systematisch probleem in de auto, of had de afkeur gewoon met slijtage door gebruik te maken? Wanneer dit laatste het geval is, dan hoeft er natuurlijk geen verder probleem te zijn als de auto inmiddels is gerepareerd. Een systematisch probleem is echter een ander verhaal. Je zit als koper van een nieuwe auto immers niet te wachten op pech onderweg.

De prijs

Het opvragen van een voertuigrapport via de kentekencheck is om een andere reden van belang. Dat heeft natuurlijk met de vraagprijs te maken. Wanneer je weet dat er zaken zoals de APK punten nu of in het verleden niet in orde zijn geweest, dan is dat een goede reden om eens te bekijken of de prijs die gevraagd wordt wel in lijn is met de dagwaarde van de auto en of de vraagprijs in overeenstemming is met wat de auto zou moeten kosten. Ook om die reden is het nakijken van de geschiedenis op het gebied van de APK keuring, een belangrijke zaak die je serieus moet nemen bij de aanschaf van een auto of motorfiets.

 

Realistisch Inschatten op waarde
Tijdens het nazien van de APK (afkeur) punten moet men wel realistisch zijn. Het is natuurlijk ook zo dat niet elk mankement direct levensbedreigend is, maar ieder APK Afkeurpunt zal wel in orde gemaakt moet worden om door de APK keuring heen te kunnen komen. Het is goed om precies te weten hoe een keuring in elkaar zit om zo een inschatting te kunnen maken wat je wel en niet zwaar moet laten meewegen wanneer je gaat onderhandelen over de prijs.

Goede voorbeelden
Om het allemaal iets concreter te maken is het verstandig om een aantal APK punten die op te vragen zijn met een kentekencheck door te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de wielophanging. Zijn hier problemen mee geweest? Daarnaast kan het bijvoorbeeld gaan over de stuurinrichting. Ook de carrosserie wordt bekeken wanneer er een keuring wordt gedaan door en erkend bedrijf.

Juiste bron
Het is belangrijk om de juiste bron te raadplegen wanneer je de APK punten wilt opvragen via een kentekencheck. Dat kan je doen via de website van de RDW of via een gespecialiseerde kentekencheck site. Alle APK Keuring info is via de RDW op te vragen. Wil je ook inzicht in het schadeverleden van het voertuig dan kun je dit opvragen via kentekencheck.info Deze is altijd actueel en accuraat en maakt gebruik van de enige particuliere schade database in Nederland. Natuurlijk zijn er online ook nog andere bronnen die claimen schade informatie aan te beiden, echter zijn deze niet compleet. (bv. geen schadeinfo over (ex) lease auto’s.  Voor het opvragen van schadeverleden en/of kilometerstand controle wordt geld voor gevraagd. Deze info is niet gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *