Auto kopen? Vraag de eigenarenhistorie op via het kenteken

Bij de aankoop van een auto is het prettig om inzage te hebben in de eigenarenhistorie. Maar waarom eigenlijk? Je zou verwachten dat dit niet zo relevant is. Het gaat toch met name om de technische staat van de auto? Dat klopt zeker, maar het aantal eigenaren zegt veel over de (technische) staat van de auto of ander motorvoertuig.

Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?

Eigenaren historie vertelt veel over de geschiedenis

 

Het is fijn om te weten hoeveel mensen de auto in bezit gehad hebben in een bepaalde periode van tijd. Maar het is ook handig om te zien hoe lang iemand de auto heeft gehad. Is de auto twintig jaar oud en heeft hij 3 eigenaren gehad? Dat is niet raar. Tenzij de eerste eigenaar achttien jaar in de auto heeft gereden, waarna de twee volgende personen elk de auto na één jaar alweer weg hebben gedaan. Waarom hebben ze de auto zo kort gehad?

Kom je een auto tegen van 4 jaar oud die al 9 eigenaren heeft gehad? Dan is dat reden om achterdochtig te worden. Waarom hebben al deze mensen de auto steeds weer zo snel verkocht? Het kan betekenen dat er iets aan de auto mankeert, maar dat blijft natuurlijk een gok. Let in elk geval goed op in dit soort gevallen. Met het achterhalen van de eigenarenhistorie via de eigenaren check voorkom je dus een hoop ellende.

Eigenaren historie van geïmporteerde auto’s

Let bij het aantal eigenaren goed op of de auto geïmporteerd is vanuit het buitenland. De RDW, waar wij de kentekengegevens vandaan halen, houdt alleen het aantal eigenaren in Nederland bij. Soms kan er dus staan dat een auto één eigenaar heeft gehad, terwijl dat helemaal niet zo is. Verkopers maken hier uiteraard dankbaar gebruik van. Je kunt heel makkelijk controleren of een auto geïmporteerd is. Bij een check staat namelijk de datum van de ‘eerste toelating internationaal’ en de datum van de ‘eerste toelating nationaal’. Als deze data gelijk zijn, is de auto niet geïmporteerd uit het buitenland.

Overigens kunnen deze twee toelatingsdata ook verschillen wanneer een auto om de een of andere reden een nieuw kenteken heeft gekregen. Koop je bijvoorbeeld een auto die van de overheid is geweest? Dan zit er een nieuw kenteken op. Dit geldt ook voor auto’s die door de Politie of belastingdienst in beslag zijn genomen en vervolgens weer verkocht worden. Doe dus altijd navraag wanneer de data niet gelijk zijn zodat je weet of je in een importauto rijdt.

Met geïmporteerde auto’s hoeft in principe niet zoveel mis te zijn. Het lastige is dat in sommige landen de kilometerstanden niet geregistreerd worden. Bij ons gebeurt dit wel. De RDW houdt dit allemaal bij voor alle in Nederland gekentekende voertuigen. Mocht de kilometerstand opeens lager zijn dan voorheen, dan komt er bij de kentekencheck (NAP Controle) te staan dat de stand onlogisch is. Grote kans dat de teller dan is teruggedraaid en dat wil je natuurlijk niet. Je hebt met Nederlandse auto’s dus enige zekerheid over de betrouwbaarheid van de tellerstanden. Bij een geïmporteerde auto uit bv Duitsland of Belgie heb je deze zekerheid niet. Het kan allemaal goed zitten, maar er kan ook mee geknoeid zijn. Indien mogelijk adviseren we altijd een chassisnummer check te doen van voertuigen die geimporteerd zijn vanuit het buitenland.

TIP: Let er bij de aanschaf van een importauto op dat de BPM betaald is.

Wie heeft er in de auto gereden?

In de eigenarenhistorie krijg je ook informatie over het type bestuurder. Zo krijg je te zien of de auto privé is gebruikt of dat het een zakelijke auto was. Een zakelijke auto heeft zo zijn voordelen, omdat deze auto’s vaak netjes gehouden worden omdat de zakelijke rijder een goede indruk wil maken op zijn klanten. Bovendien rijdt de zakelijke bestuurder vaak langere afstanden, wat beter is voor de motor dan steeds kleine stukjes rijden.

Als het om een ex-lease-auto gaat, dan kun je er ook van uitgaan dat de auto goed onderhouden is. Houd er wel rekening mee dat er waarschijnlijk een beurt aan zit te komen, want lease-auto’s worden vaak van de hand gedaan vlak voor een grote beurt.

Wat zit er nog meer in de RDW kenteken check?

Een RDW kentekencheck vertelt je, zoals je hebt gelezen, heel veel over de eigenarenhistorie en dus ook over de geschiedenis van de auto. Maar natuurlijk krijg je nog veel meer informatie. Je krijgt o.a. ook zien wat het verbruik van de auto is en welk energie label de auto heeft. Wel zo handig als je wilt berekenen wat je maandlasten gaan zijn. Ook kun je zien of de APK Keuring nog geldig is en wat de APK afkeurpunten zijn wanneer de auto geen APK heeft. Bekijk ook het schadeverleden. En vergeet de dagwaarde niet te contoleren. Met al deze gegevens kun jij goed voorbereid je potentiële nieuwe auto gaan bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *